This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Grad Krk

KrkKontakti:

Adresa: Trg Vana J. Jelačića 2, 51500 Krk
Tel./Fax.: +385 (0) 51 401 100
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
web adresa: www.grad-krk.hr

 

Osnovni podaci:

Grad Krk smjestio se na jugozapadnom dijelu otoka, u prostranoj uvali koja graniči s Puntarskom dragom. Povoljan gospodarski razvoj zahvaljuje atraktivnom položaju na sjevernom Jadranu, raznovrsnim prirodnim ljepotama i bogatoj kulturno-povijesnoj baštini. Najviše prihoda ostvaruje od turizma i petrokemijske industrije, ali ovdje djeluju i značajni gospodarski subjekti iz područja graditeljstva, tekstila, više brodogradilišta, marina, poljoprivrednih zadruga i vinarskih podruma, pogon za preradu maslina itd. Grad Krk je administrativno, političko, privredno i vjersko središte otoka. Posebno su značajne gradske zidine, treće po veličini nakon Stona i Dubrovnika, Krčka katedrala izgrađena na ostacima rimskih termi. S morske je strane u zidine skladno ukomponiran frankopanski kaštel s četiri kule.

 

Manifestacije:

Tijekom godine se na području Grada Krka održava niz enogastronomskih i kulturnih manifestacija posvećenih proizvodima ovoga kraja. Među najpoznatijima je Eko, etno vinofest, manifestacija koja se održava tokom zadnjeg svibanjskog vikenda a sastoji se od prodaje te izložbe izvornih hrvatskih prehrambenih proizvoda i rukotvorina sa statusom suvenira uz zabavnoglazbeni program.

Dani smokava gastronomska priredba koja se održava krajem kolovoza ili početkom rujna. Uz obogaćivanje turističke ponude, cilj ove priredbe je i ukazati na potrebu obnove stabala smokava na otoku i potaknuti otočane da obnove njihovu proizvodnju i preradu.

Ostale manifestacije su Dani šparoga u travnju, Dani mlade krčke janjetine od travnja do lipnja, Dani lignji u listopadu i Dani bakalara u prosincu.

Prije nekoliko godina ustanovljena je nova manifestacija posvećena bodulskom maslinarstvu otoka Krka pod nazivom Drobnica fest. Organizatori, članovi maslinarske udruge „Drobnica“ iz Krka uspjeli su ovu manifestaciju uzdignuti iznad lokalnih okvira međuopćinskog natjecanja u međunarodnu smotru koja okuplja sve maslinare s kvarnerskih otoka te njihove kolege iz ostalih regija i država Mediterana.

 


Copyright: Gradovi maslinovog ulja Hrvatske ; Izrada: Studio web art