This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Općina Punat – Comune di Punat

 

 

Kontakti:

Adresa: Novi put 2, 51521 Punat

Tel.: +385 (0) 51 854 140

Fax.: +385 (0) 51 854 840

Email: opcina-punat@ri.t-com.hr

web adresa: www.opcina.punat.hr

 

Osnovni podaci:

Punat se nalazi na južnom djelu otoka Krka. Smjestio se u jednoj od najljepših i najzaštićenijih uvala na Jadranu, Puntarskoj dragi. Središtem uvale dominira otočić Košljun sa Franjevačkim samostanom i etnografskim muzejom. Općinu Punat čine dva naselja, Punat i Stara Baška.

Gospodarsku je osnovu nekada činilo poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, ovčarstvo i brodogradnja, naročito u drvu. Danas uz trgovinu prevladava turizam, osobito nautički. Od nekadašnjih djelatnosti danas opstoji ribarstvo, ovčarstvo a maslinarstvom se bavi gotovo svaka obitelj. Zahvaljujući modernoj marini i brodogradilištu sa servisom za održavanje i najvećih jahti, Punat je postao nautičko središte Kvarnera. U Puntu postoji i moderna uljara koja je prva na sjevernom Jadranu uvela tehnologiju hladnog prešanja maslina.

Obnovljeni su mnogi desetljećima zapušteni maslinici. Danas je puntarsko maslinovo ulje poznato i izvan granica države te svake godine biva nagrađeno na raznim državnim i inozemnim natjecanjima. U Puntu je osnovan "Centar za održivi razvoj otoka sjevernog Jadrana" te se održavaju brojne "škole" maslinarstva, subvencionirane prodaje sadnica maslina te manifestacije kao što je "Dani maslina", koja povezuje turizam i maslinarstvo i doprinosi promociji i valorizaciji ove grane poljoprivrede.

 

Manifestacije:

„Dani maslina“ održavaju se u Puntu koncem listopada i početkom studenog. Ova petnaestogodišnja manifestacija postala je prepoznatljiv turističko-ugostiteljski susret koja već niz godina ima i svoj edukativni karakter kako za maslinare, ugostitelja tako i za brojne goste. Posebnu atrakciju čini organizirana berba za grupe turista koja borave ne otoku, te njihovo upoznavanje s proizvodnim procesom za dobivanje maslinovog ulja extra djevičanske kvalitete.

Fešta od šurlica- Punat je gastronomska manifestacija koja se odvija u lipnju uz prigodan predstavljanje ručne izrade domaće tjestenine.

 


Copyright: Gradovi maslinovog ulja Hrvatske ; Izrada: Studio web art