This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Općina Oprtalj - Comune di Portole

Oprtalj

 

Kontakti:

Adresa: Matka Laginje 21, 52428 Oprtalj
Tel./Fax.: +385 (0) 52 644 077; 644 150
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ;
web adresa: www.oprtalj.hr

 Osnovni podaci:

Općina Oprtalj nalazi se na krajnjem sjevernom dijelu Istarskog poluotoka, između Buja na zapadu i Buzeta na istoku. Visinske razlike na području Općine Oprtalj kreću se od 10m/nv u dolini Mirne do 498m/nv. S trga u Oprtlju pružaju se panoramski vidici na Motovun, dolinu i ušće rijeke Mirne, obronke Ćićarije i na slovensko gorje. Prostrano područje općine, iako relativno slabo naseljeno. Svako veće naselje ove općine može se podičiti  raznolikim kulturno umjetničkim i prirodoslovnim bogatstvima. Oprtalj je „grad fresaka“ a Livade, mjesto u srcu doline Mirne, proglašeno je “Centrom svijeta tartufa”. Ovdje naime raste vlažna i sjenovita Motovunska šuma, stanište vrlo izbirljivog Istarskog bijelog tartufa, a mogu se naći i vrste crnog tartufa.
U blizini Motovunske šume, ispod okomite mamut stijene (85 m) nalazi se izvor ljekovite vode Sv. Stjepan, poznat po visoko sumpornoj, optimalno radioaktivnoj i toploj vodi punoj minerala za koju je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje liječenje kroničnih reumatskih bolesti, dermatoloških bolesti, bolesti gornjih dišnih putova, ginekoloških bolesti i post operativnu rehabilitaciju.
Desetak kilometara od Oprtlja, cestom prema sjeveroistoku stiže se u mjesto Zrenj. Prema nekim povijesnim izvorima Zrenj je rodno mjesto sv. Jeronima (347-420 god.), sveca i prevoditelja Biblije na latinski, po kojemu je i jedna crkva u Zrenju dobila naziv.

Manifestacije:

Svake se godine tijekom listopada u Livadama održava «Tuberfest» jedinstveni sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda, koji je iznimna prilika za upoznavanje i degustaciju Istarskog bijelog tartufa, te cijenjenih vina, maslinovih ulja, sireva, meda, rakija i drugih istarskih proizvoda. Na izložbi stručni žiri ocjenjuje i nagrađuje Istarske bijele tartufe koji se na javnoj dražbi mogu i kupiti, te se posjetiteljima demonstrira traženje ove podzemne gljive uz pomoć posebno dresiranih pasa.

Alpe Adria folk fest je manifestacija na kojoj svake godine u mjesecu srpnju nastupaju folk orkestri iz Italije, Slovenije, i Hrvatske. Jedinstveni je to događaj koji okuplja izvođače iz različitih krajeva koje povezuje njegovanje istog glazbenog izričaja. Tijekom manifestacije organizira se „Sajam crnog ljetnog tartufa“ gdje se predstavljaju lokalni izlagači uz ostale poljoprivredne proizvode ovog podneblja, a u večernjim satima se priređuje promotivna degustacija fritaje sa crnim tartufima u velikoj tavi.

 


Copyright: Gradovi maslinovog ulja Hrvatske ; Izrada: Studio web art