This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Općina Grožnjan - Comune di Grisignana

GroznjanKontakti:

Adresa: Umberta Gorjana 3, 52429 Grožnjan
Tel.: +385 (0) 52 776 131; 776 349
Fax.: +385 (0) 52 721 131

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ;
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

web adresa: www.groznjan-grisignana.hr

 Osnovni podaci:

Općina Grožnjan smještena je u području središnje Istre. Prekrasni srednjovjekovni gradić koji je u poslijeratnom razdoblju gotovo opustio, proglašen je 1965. godine Gradom umjetnika. Članovi društva likovnih umjetnika Slovenije i Hrvatske naseljavaju grad i otimaju ga od daljnjeg propadanja. Likovni umjetnici organiziraju u starim napuštenim kućama likovnu koloniju koja se kasnije pretvara u mjesto boravka i rada mnogih autora.

Pored Općine, Hrvatske glazbene mladeži, Imaginarne akademije, Zajednice Talijana Grožnjan, Turističke zajednice općine, Polivalentnog kulturnog centra, doprinos ostvarenju bogatog kulturnog programa u Grožnjanu dali su brojni likovni umjetnici i kulturni djelatnici stalno ili povremeno nastanjeni u Grožnjanu i okolici.

U ovom ekološko čistom području veliki rezultati postignuti su u poljoprivredi i to uzgoju tradicionalnih mediteranskih kultura: vinove loze i maslina. Ovo područje postalo je poznato po uzgoju stoke, proizvodnji sira, meda, uzgoju cvijeća, gljiva, voća i povrća te kvalitetnih vina, prvenstveno refoška, malvazije i pinota.
Na obroncima brežuljaka i na terasama izgrađenim vrijednim rukama naših ljudi, pored ostalih kultura, uzgajaju se masline, među kojima se ističe sorta “Istarska belica”.

 

Manifestacije:

Općina Grožnjan izdvaja se po mnogobrojnim kulturno-umjetničkim događanjima koji se održavaju tijekom čitave godine a posebice ljetnih mjeseci. Sve su manifestacije popraćene prezentacijama proizvoda ovoga kraja. Izdvajamo „Izložbu crvenih vina, bijelog tartufa i gljiva“ koja se tradicionalno održava zadnji mjesec u rujnu svake godine, tijekom poznate međunarodne likovne manifestacije „Ex-tempore“. U mjesecu srpnju se u sklopu manifestacije „Jazz is back“ svakodnevno odvija predstavljanje jednog od renomiranih vinara Istarske županije.

 


Copyright: Gradovi maslinovog ulja Hrvatske ; Izrada: Studio web art