This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Grad Vodnjan – Citta’ di Dignano

Vodnjan

 

Kontakti:

Adresa: Trgovačka 2, 52215 Vodnjan
Tel.: +385 (0) 52 511 522
Fax.: +385 (0) 52 511 326

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
web adresa: www.vodnjan.hr

 

Osnovni podaci:

Grad Vodnjan nalazi se na jugozapadu Istre. Tlo i klima prikladni su za poljodjelstvo, prvenstveno maslinarstvo i vinogradarstvo. Ostala veća naselja su Galižana, Peroj, Barbariga i Gajana. Izuzetno je bogato kulturnim spomenicima sakralne i ruralne umjetnosti od kojih su najpoznatiji kažuni te zbirka mumificiranih tijela svetaca u župnoj crkvi Sv. Blaža gdje je pohranjeno 370 relikvija ili zemaljskih ostataka 250 svetaca.

Blizina Pule čini Vodnjan važnim gospodarskim središtem, no danas je ovaj grad postao sinonimom za maslinova ulja vrhunske kvalitete.

Nezaobilazan doprinos razvoju poljoprivrede daje udruga „Agroturist“ koja okuplja 285 poljoprivrednih proizvođača ovoga područja. Osnovni ciljevi i zadaci udruge su iniciranje, razvoj, širenje, unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i agroturizma na područja Grada Vodnjana. Stručna služba zapošljava jednog agronoma.

Od 2005.god. maslinova ulja Vodnjanštine nalaze u vodiču talijanskih regija i Istre „Guida agli extravergini“ i svjetskom vodiču „L' extravergine 2006“. Udruga se bavi podjelom loznih cijepova i sadnica maslina i organizira stručna predavanja. Izdali su „Priručnik za maslinare“ koji se i danas nalazi u slobodnoj prodaji a svake godine i „Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova“.

 

Manifestacije:

Vodnjan je nadaleko poznat po organizaciji nekoliko manifestacija posvećenih promociji i valorizaciji poljoprivrednih proizvoda, naročito vina i maslinovog ulja.

Jedna od najstarijih i najcjenjenijih manifestacija u Istri koja se već petnaestak godina održava u Vodnjanu je „Smotra maslinovog ulja“. Započela je kao smotra maslinara južne Istre, a vremenom se afirmirala kao okupljalište proizvođača maslinovog ulja čitave Istarske županije.

Sasvim nova i specifična manifestacija naše županije jesu „Dani mladog maslinovog ulja“ koja se održava svake godine u Vodnjanu s ciljem degustiranja vrhunskih mladih maslinovih ulja, pršuta, vina. Posebnost ove manifestacije je i bogati gastro-show u sklopu kojeg istaknuti kuhari, političari, pjevači, novinari, spravljaju specijalitete za brojne posjetitelje.

 

ČlanoviCopyright: Gradovi maslinovog ulja Hrvatske ; Izrada: Studio web art