This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Grad Buje – Citta’ di Buie

Grad Buje


Kontakti:
Adresa: Istarska 2, 52460 Buje

Tel.: +385 (0) 52 772 122; 772 128
Fax.: +385 (0) 52 772 158
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
web
adresa: www.buje.hr

 

Osnovni podaci:

Područje Grada Buja proteže se na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka. Buje je pogranični grad koji se proteže od brežuljaka Gornje Bujštine do obale Jadranskoga. Zbog konfiguracije tla, pogodne klime i laporasto-pješčanog sastava terena koji su terasasti i izloženi suncu, područje Buja izvanredno je pogodno za uzgoj masline i loze, te poljoprivredu općenito.

Domaće gospodarstvo oduvijek je imalo svoje uporište u vinogradarstvu. Svjedoči o tome i stari Vinarski podrum sagrađen 1905. godine, među prvima u Istri. Područje Grada Buja odnosno Momjana područje je uzgoja «Momjanskog muškata». Ovakva bogata tradicija vinogradarstva rezultirala je i osnivanjem prve „Ceste vina“ u Republici Hrvatskoj upravo na području Grada Buja i to na Momjanštini, gdje je sagrađeno nekoliko reprezentativnih vinarskih podruma. 2008. godine Grad Buje postao je članom talijanske udruge Gradova vina.

Tradicija maslinarstva u Bujama vrlo je stara. O tome svjedoči niz starih tradicionalnih starih preša i pogona za preradu maslina, od kojih je najznačajnija stara bujska uljara s početka XIX stoljeća. Danas na teritoriju grada ima oko 50 000 stabala maslina na površini od oko 150 ha. Od važnosti je i podatak da je na području bujštine najveći broj uljara s modernim tehnološkim linijama.

U Bujama je 2004. godine osnovana Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) s ciljem poticanja stručnog pristupa u provođenju senzorskih analiza, poticanja stalnog razvoja struke a 2006 godine Udruga gradova maslinovog ulja Hrvatske.

 

Manifestacije:

«Oleum olivarum» je međunarodni sajam maslinovog ulja sjevernog dijela Istre koja se od 1998. godine kontinuirano održava u mjesecu ožujku u naselju Krasica pokraj Buja. Organizatori su Mjesni odbor i Zajednica Talijana Krasica pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice Grada Buja. Stručnu ocjenu senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja obavlja panel u sastavu članova Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja i članova panela Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra. Iz lokalne manifestacije prerasla je u međunarodni sajam na kojem sudjeluju znanstveno istraživačke institucije, strukovne udruge i udruge maslinara, poduzeća čija je djelatnost rasadničarstvo i proizvođača maslinovog ulja iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Promocija grožđa i vina odvija se putem raznolikih manifestacija, specijaliziranih sajmova i pučkih svečanosti kao što su „Vetrina muškata“ u vrijeme Martinja u Momjanu, te „Dani grožđa” u Bujama itd.

Grad Buje promovira i ostale proizvode ovoga kraja na raznim manifestacijama tijekom čitave godine: „Luganigada“ u Marušićima, „Šparugada“ u Kaštelu.

 


Copyright: Gradovi maslinovog ulja Hrvatske ; Izrada: Studio web art