This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Istarska županija – Upravni odjel za turizam

Kontakti:

Adresa: Flanatička 29, 52100 Pula; Pionirska 1A, Poreč

Tel.: +385 (0) 52 452 500

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

web adresa: www.istra-istria.hr

 

Osnovni podaci:

Istarska županija smještena je u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora. Obuhvaća veći dio najvećeg jadranskog poluotoka, te je sa tri strane okružena morem.

Prema geološkoj i geomorfološkoj strukturi istarski se poluotok dijeli na tri sasvim različita područja. Brdoviti sjeverni i sjeveroistočni rub poluotoka, poznat je kao Bijela Istra. Jugozapadno od Bijele Istre pruža se prostor koji je morfološki znatno bogatiji, Siva Istra. Vapnenačku zaravan uz morsku obalu, pokrivenu zemljom crvenicom, nazivamo Crvenom Istrom.

Istarsku županiju čine 43 jedinice lokalne samouprave: 10 gradova i 31 općina.

Istarsko gospodarstvo je vrlo raznoliko. Ima razvijenu prerađivačku industriju, građevinarstvo, trgovinu, morsko ribarstvo i uzgoj ribe, poljoprivredu i transport. Istra je tradicionalno najposjećenija turistička regija.
Proteklih godina je velika pažnja posvećena revitalizaciji poljoprivrede, pa je u vinogradarstvu, maslinarstvu i sustavu ekološke proizvodnje hrane postignut veliki napredak.

Istarska županija osnovala agencije, fondove, poduzeća koja se bave razvojem poljoprivredne proizvodnje i stočarstvom.

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. sa sjedištem u Pazinu osnovana je 2003. godine sa zadatkom povezivanja javnog i privatnog sektora te za pripremu i provedbu projekata u ruralnom prostoru. Prva je Agencija te vrste u Hrvatskoj sa specifičnim zadatkom koordiniranja proizvodnih aktivnosti u ruralnom području Istre.

Manifestacije:

Gradovi i općine, turističke zajednice i razne strukovne udruge organiziraju niz značajnih enogastronomskih, turističkih, sportskih i kulturnih manifestacija u kojima su uvijek utkani okusi i mirisi ovoga kraja. Izdvajamo najznačajniju manifestaciju koja okuplja sve najznačajnije proizvođače i proizvode iz područja vinarstva, maslinarstva i prehrane Istarske županije. „Vinistra“ se kontinuirano održava u Poreču od 1994. godine u organizaciji Udruga vinogradara i vinara Istre. Ova manifestacija bilježi najveći broj izlagača iz naše zemlje i inozemstva. Medalje i nagrade dobivene na ovoj smotri izuzetno su cijenjene i znak izvrsnosti i kvalitete. Višednevna manifestacija obiluje raznim programima koji obuhvaćaju okrugle stolove, gastro prezentacije, predavanja, vođene degustacije i sl.

 

 


Copyright: Gradovi maslinovog ulja Hrvatske ; Izrada: Studio web art